SKŁADNIKI:
Posypka:
1 szklanki płatków owsianych
1 szklanki płatków migdałowych
4 łyżki cukru
Biała masa:
275 g sera białego
200 g jogurtu
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
100 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
Poza tym:
200 g jagód
1 łyżka cukru (według uznania)
Wykonanie:
Posypka:
Na patelnię teflonową wsypać płatki owsiane, dodać 2 łyżki cukru i smażyć (bez tłuszczu)na małym ogniu.
W czasie prażenia cały czas mieszać, aby płatki lub cukier się nie przypalił.
Prażyć tak długo, aż całość nabierze ciemno złoty kolor i wysypać na talerz.
Tak samo uprażyć płatki migdałowe z 2 łyżkami cukru. Uprażone płatki owsiane i płatki migdałowe wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Biała masa:
Bały ser z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym zmiksować blenderem na bardzo gładką masę.
Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać z serem.
1/3 jagód odstawić, resztę zmiksować blenderem z 1 łyżką cukru.
Na dno pucharków wsypać uprażone płatki (zostawić na wierzch) i układać na przemian białą masę i mus owocowy.
Między warstwy włożyć po porę sztuk jagód. Na górę dać resztę uprażonych płatków i parę jagód. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz