niedziela, 30 września 2012

Przepis na domowe delicje


SKŁADNIKI:

2 jajka 
50 gram cukru pudru
50 gram mąki
dodatkowo:
1 galaretka o ulubionym smaku
ok 150 gram czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju



DOMOWE DELICJE - PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywno. Ciąglę ubijając powoli dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Następnie dodać żółtka i chwile jeszcze ubijać. Mąkę przesiać przez sito. Dodawać po łyżce mąki i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. (gdy nie mamy rękawa cukierniczego, można zrobić go zwijając w rożek papier do pieczenia i uciąć końcówke).
Piec w temperaturze 180 stopni C ok 15 minut do uzyskania złotego koloru ciasteczek. Upieczone ciasteczka ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i wylać do formy wyłożonej folią aluminiową o wymiarach ok 30x30 cm -galaretka nie powinna być grubsza niż 3-4 mm. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje wycinać krążki o średnicy mniejszej niż biszkopty ( ja wycinałam kieliszkiem do wódki). Na płaską stronę biszkoptów kłaść krążki galaretki, i odstawić do lodówki.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, do płynnej czekolady dodać olej i odstawić na ok 15 min. Wyjąć biszkopty z lodowki i polewać przestudzoną czekoladą, odkładać gotowe delicje na kratkę, gdy ocieknie nadmiar czekolady delicje schować do lodówki.

wychodzi ok. 25 ciasteczek 


SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. oooo jutro spróbuję zrobić .
    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. cudo.chodzą za mną od lat,bo delicji z racji diety bezglutenowej nie jadałam, a gotowe swoją cenę mają. zrobię!

    OdpowiedzUsuń